Brandschade door Corona met 25% gestegen

Wist u dat vorig jaar tijdens de periode van Corona, 25% meer schade is geweest door brand in en om het huis? De reden hiervan is vaak verkeerd onderhoud. Een van de oorzaken kan een houtkachel zijn; ik zal dit hieronder kort omschrijven, omdat wij het persoonlijk hebben meegemaakt.

Het stoken van een houtkachel zorgde in 2020 voor bijna 40 % van alle woningbranden.

 

Gezellig de houtkachel aan.

Omdat ik zelf aan mijn klanten vertel dat ze beter een risico kunnen voorkomen dan een schade krijgen, laat ik eens per jaar de schoorsteen vegen. Begin mei 2017 kwamen wij terug van een weekje vakantie uit Griekenland.  Bij thuiskomst was het uiteraard een stuk kouder dan op het vakantieadres. Wij besloten dan ook de houtkachel aan te steken.  Al snel werd het lekker warm in de kamer.

Oorzaak van de brand door het gebruik van de houtkachel.

De rookafvoer van onze houtkachel was aangesloten op onze bestaande schoorsteen. Door het jarenlange stoken was het houten plafond onder de schouw uitgedroogd. Het gevolg hiervan was dat het plafond al bij een relatief lage temperatuur als vanzelf vlam vatte. Dit wordt pyrolyse genoemd. Omdat het houten plafond was afgetimmerd met gips en er in de kamer geen rook of vuur te zien was, kwamen wij er helaas pas in een later stadium achter. Mijn vrouw Alie ging om 19.00 uur naar boven om een leuk fotoalbum te maken van de vakantie. Eenmaal boven zag ze dat van onder de vensterbank rook naar binnen kringelde. Deze rook had zich verzameld achter de wanden en zocht hierlangs een uitweg naar buiten.

Bij schoorsteenbrand direct 112 bellen.

Voordat ze beneden kwam had ze 112 al gebeld. Ze zei tegen mij dat ik direct naar buiten moest gaan, omdat rook giftig is. Omdat ik de brand zelf niet had opgemerkt dacht ik: “Ach, het zal wel loslopen.” Maar het liep niet los.  De brandweer kwam met loeiende sirenes aangereden. Na een half uur kwam de ladderwagen erbij. Een ladderwagen betekent dat er kans op een uitslaande brand is. Het werk dat de brandweer deed was geweldig. Zo goed als mogelijk hebben zij de brand bestreden, waarbij er zo min mogelijk schade is gemaakt. Alles bij elkaar zijn ze een paar uur aan het werk geweest.

Wat doet de verzekering op dat moment?

Op het moment dat de brandweer nog bezig was kwam Salvage al langs. Salvage wordt bij grote schades ingeschakeld door onder meer de brandweer. Ze worden door de verzekeraars betaald en helpen mee om de schade verder te beperken. Zo werd er een meubelreiniger ingeschakeld en iemand die de grootste roetschade op dat moment kwam verwijderen.  In overleg met de verzekeraar hebben wij het herstel in eigen hand genomen. Denk daarbij niet alleen aan het repareren van verbrande onderdelen van het huis, maar ook aan vervangende woonruimte.  Het heeft een week of negen geduurd, voor we weer in ons huis konen wonen. De totale schade is heel netjes opgelost.

De moraal van dit verhaal?

Gelukkig lieten wij ieder jaar onze schoorsteen vegen. Hierdoor voldeden wij aan de verzekeringsvoorwaarden die de verzekeraar stelde. Mogelijk is het lezen van voorwaarden niet voor iedereen weggelegd. Dit betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Doordat wij aan de voorwaarden voldeden, hebben wij de schade van € 52.000 uitgekeerd gekregen.

Een kort verhaal over onze persoonlijke situatie. Progrezz risicobeheersing en bedrijfsverzekeringen is gespecialiseerd in zakelijke verzekeringen. De overeenkomst tussen particulier en zakelijk is weten aan welke voorwaarden men moet voldoen om verzekerd te zijn én te blijven.

Mocht het voor je eigen onderneming niet geheel duidelijk zijn aan welke voorwaarden jij specifiek moet voldoen, neem dan gerust contact op. Vrijblijvend leggen wij uit of je wel of niet goed verzekerd bent.